Българската държава е значителен акционер в ПИБ чрез държавната Българска банка

...
Българската държава е значителен акционер в ПИБ чрез държавната Българска банка
Коментари Харесай

Държавата е значителен акционер в Първа инвестиционна банка

Българската страна е забележителен акционер в ПИБ чрез държавната Българска банка за развиване (ББР), която през 2020 година купи 18.35% дял в Първа капиталова банка против 140 млн. лева Това се наложи, защото стрес тестванията от 2019 година демонстрираха, че ПИБ има потребност от ликвидна инжекция, с цел да покрие регулаторните условия на ЕЦБ. А това пък беше изискване страната да се причисли към валутнообменния механизъм ERM-2, или така наречен " чакалня за еврозоната “.

Делът бе закупен на цена за акция 5 лева, което тогава беше съвсем два пъти над борсовата цена на акциите. Тогавашният финансов министър Владислав Горанов поддържа договорката, като уточни, че тези 5 лева са " пазарната цена " на акциите, а борсовата не е действителна поради слабата ликвидност.

В началото на 2024 година цената на акциите на ПИБ варираше към 2.8 лева за брой. Към 21 май обаче тя се качи до 4.86 лева Така при възможна продажба на банката страната би могла да възвърне инвестицията си в нея.

Въпреки внушителната сума и каузи, който ББР закупи в договорката, страната не назначи собствен представител в Надзорния съвет на ПИБ, каквато опция има по закон. Такива дейности бяха обещани както от ГЕРБ, по този начин и от Кирил Петков в качеството си на длъжностен стопански министър, само че до съответни дейности не се стигна.

Това в действителност беше вторият формален случай, в който страната употребява парите на данъкоплатците, с цел да оказва помощ на ПИБ, напомня economic.bg. През 2014 година, по време на банковата суматоха към банкрута на Корпоративна комерсиална банка, държавното управление " Орешарски " взе решение да подава 1.2 милиарда лева в ПИБ, което разреши на финансовата институция да преживее всеобщото изтегляне на депозити. Такава поддръжка не бе предоставена на КТБ.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР